Vols sortir a la pel·lícula sobre el guix?


Com segurament alguns de vosaltres ja sabreu, des de fa unes quantes set- manes s’està duent a terme a Vilobí el rodatge d’un minidocumental sobre la indústria del guix a partir del testimoni de les persones que hi van estar di- rectament o indirectament relacionades (propietaris de les fàbriques, tècnics, treballadors, veïns...). L’objectiu d’aquesta peça audiovisual és recuperar el vincle del guix amb Vilobí com el principal motor de prosperitat que va ser per a moltes famílies del poble i municipis del voltant.

Amb la nalització de nitiva de l’activitat extractiva, l’any 1993, i amb el poste- rior enderroc de les antigues fàbriques, van desaparèixer els últims vestigis visuals de la indústria del guix, però tenim la sort que encara avui hi ha moltes persones vives que hi van estar estretament lligades i conserven el record a la memòria. És a partir del record d’aquests testimonis que el documental intenta reconstruir aquesta etapa de la història local per explicar-la a les noves generacions i a les persones que ens visiten. És just que coneguin que l’origen del Parc dels Talls està estretament lligat a l’activitat d’extracció de guix que durant dècades va convertir Vilobí en un municipi capdavanter en la comer- cialització d’aquest mineral. Les antigues pedreres convertides en pèlags són avui un dels paisatges més singulars del Penedès i un espai de gran valor ecològic.

Amb la voluntat de compartir el llegat del guix amb tots els veïns de Vilobí, amb els extreballadors de les guixeres i amb tothom que s’hi senti cridat, us convoquem el diumenge 28 de maig a les 12.30 h a l’aparcament del Pèlag Gran per enregistrar les últimes seqüències del documental. Rodarem imatges aèries amb un dron i necessitem la màxima participació per deixar constància que el nou Parc dels Talls és avui un espai de retrobament de tots i per a tots els veïns de Vilobí i l’homenatge natural a aquelles persones que van dedicar part de la seva vida a treballar a les antigues guixeres. Després de la gravació tindrem l’ocasió de compartir tots junts un aperitiu popular i podreu veure la maqueta d’un antic forn per coure el guix que dos veïns del poble, en Manolo Fernàndez i en Daniel Marquès, han recreat expressament per al documental. Espero comptar amb el vostre suport.

Moltes gràcies.

Josep M. Flores

Director del documental Memòries de guix


Entradas Recientes

Ver todo

Revisió ITV dels vehicles agrícoles

Els propers dies 16, 19 i 20 d’octubre de les 9 a les 13 h, es duran a terme inspeccions tècniques d’ITV per a vehicles agrícoles mitjançant una unitat mòbil. Les revisions es faran al c/ Figueretes (

Limitació de la circulació al c/Les Guixeres

Arran d’una petició veïnal a causa de l’excés de soroll nocturn, el passat mes de juliol es va tallar l’accés als vehicles no residents al carrer Guixeres de les 22 h de la nit a les 6 h del matí. La

Plaça de la Vila s/n           Vilobí del Penedès             Codi postal:  08735            93 897 89 80           vilobi@diba.cat    Avís legal