top of page

Entrevista a Fina Olivella, dinamitzadora del Club de Lectura de Vilobí

La Fina sempre ha sentit gust per la lectura, però la guspira que va encendre el foc fou una professora de literatura castellana que va tenir a l´institut. L’amor que ha sentit per la llengua i la cultura catalana la va portar a estudiar Filologia Catalana, tot i que no s’hi ha dedicat mai professionalment. A casa seva, tenien un negoci de carnisseria i xarcuteria i hi ha estat lligada fins fa un any, quan van decidir traspassar-lo. Va ser llavors, quan va començar a treballar a la llibreria Odissea de Vilafranca i va tornar a endinsar-se al món de les lletres i les històries. A principis d’any, va rebre la proposta per part de l’Ajuntament d’engegar un Club de lectura del poble. I aquí la teniu, amb el projecte engegat! ;)

Com sorgeix la idea del Club de Lectura?

Va ser la regidora de Cultura, l’Elena Colet, que em va proposar de fer-lo. Vam creure que era una bona iniciativa per acostar la lectura al veïnat i oferir una nova oferta cultural.

Com funciona?

Ens trobem el tercer dimecres de cada mes a les 21 h a Cal Boter. El dia que quedem es proposa la lectura per al dimecres del mes següent, tenim tot un mes per llegir el llibre.

Per participar al Club en principi s’ha de llegir el llibre, encara que si no has tingut temps d’acabar-lo o no t’agrada i el deixes a mitges no passa res. És impossible que tot el que es proposa agradi a tothom… i és lògic que a vegades no acabem d’entrar en la trama. Però aquests no han de ser motius per deixar d’assistir-hi.

Estàs contenta de l’acollida?

Les primeres trobades crec que han anat força bé. Penso que s’ha creat un grup en què tots ens sentim a gust i cadascú de nosaltres hi aporta el seu gra de sorra. Les interaccions i els fils que anem estirant de les lectures són molt interessants.

Què ens aporta la lectura?

Augmenta la curiositat i la imaginació, ens crea un desig d’explorar nous mons, t’aporta cultura i coneixements, et manté i t’augmenta la capacitat memorística, t’ajuda a comprendre textos, amplia el vocabulari, millora de la gramàtica i de l’escriptura, i… sempre t’acompanya. Per això és tan important fomentar-la des de ben petits.

Llegir i el temps… Què en penses?

No llegim perquè no tenim temps és l’excusa més “facilona” que trobem al nostre repertori. Si realment et ve de gust fer una cosa, trobes el moment i el temps per fer-ho. I més la lectura, que tothom la té a l’abast; l’horari és totalment adaptable a les necessitats de cadascú… És a dir, qui no llegeix és perquè no vol. L’inconvenient que hi veig, si és que en podem dir així, és que requereix un esforç intel·lectual de concentració que a vegades ens fa mandra, estem cansats… i és més fàcil posar-se davant d’una pantalla que davant d’un llibre.

Quin és el teu moment per llegir?

Abans d’anar a dormir. He agafat aquest hàbit, és el moment del dia en què estic més relaxada i d’aquesta manera i subtilment indico al meu cos que és hora de descansar i preparar-se per dormir. 

Com podem agafar bons hàbits de lectura?

El millor hàbit és crear una rutina de lectura… i complir-la, evidentment. També ens hi ajudarà trobar el tipus de lectura que més ens atregui, està clar, i insistir en això. Jo he deixat molts llibres a mitges, simplement perquè no m’han agradat, m’esperava una cosa i me n’he trobat una altra… L’important és que es gaudeixi llegint, i si s’han de començar mil llibres i no acabar-ne cap fins a trobar l’adequat, es fa.

bottom of page