top of page

La Generalitat protegirà el Parc dels Talls de Vilobí incloent-lo en l’inventari de zones humides de


El director general de Política Ambiental de la Generalitat, Ferran Miralles, va presidir ahir amb l’alcalde, Francesc Edo, la inauguració de la restauració del Pèlag Gran

Vilobí del Penedès (Alt Penedès).- La Generalitat protegirà l’espai del Parc dels Talls de Vilobí incorporant-lo a l’Inventari de Zones Humides de Catalunya. D’aquesta manera, aquest espai d’alt interès natural format per cinc pèlags (llacs) naturals sorgits de l’explotació d’unes pedreres de guix, quedaran sota protecció i qualsevol actuació que s’hi vulgui fer en un futur estarà supeditada sempre a la preservació de l’entorn. L’Ajuntament ja ha iniciat els tràmits administratius per fer efectiva aquesta inclusió, que serà una realitat en qüestió de poques setmanes.

Així ho va anunciar ahir el director general de Política Ambiental del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Ferran Miralles, que va presidir amb l’alcalde de la població, Francesc Edo, la inauguració de la restauració del Pèlag Gran, l’espai principal del Parc dels Talls. Miralles va destacar el gran valor natural i paisatgístic de l’entorn del parc i l’excepcionalitat que representa el fet que s’hagi creat a l’entorn d’unes antigues guixeres. El director general també va assenyalar que la recupració de l’espai ha de donar més visibilitat a Vilobí i pot esdevenir un atractiu turístic i un revulsiu econòmic per al municipi i el Penedès.

L’alcalde de Vilobí va demanar també al director general que la Generalitat integri en un futur el parc a la Xarxa Natura, amb l’objectiu que gaudeixi d’un grau de protecció superior i es divuglui en el conjunt d’Europa. Ferran Miralles va explicar que aquest pas requerirà més temps ja que la sol·licitud ha de ser aprovada pel Parlament Europeu.

La inauguració de la primera fase de recuperació del Parc dels Talls de Vilobí va aplegar ahir un centenar de veïns i alcaldes de diversos municipis del Penedès així com el president del Consell Comarcal, Francesc Olivella, i l’alcaldessa de Sant Sadurní i diputada al Parlament, Maria Rosell.

L’alcalde de Vilobí, Francesc Edo, va destacar el compromís de l’equip de govern per aconseguir que l’espai dels Pèlags fos municipal i l’esforç i la dedicació que s’hi ha destinat per poder començar a restaurar la zona. En aquest sentit, va agrair l’esforç personal del regidor de Promocio Econòmica, Turisme i Medi Ambient, Xavi Serra, pel darrer impuls del projecte que ha permès restaurar el Pèlag Gran, obrir nous camins per passejar i senyalitzar la zona. A més, s’hi han construït dos miradors i s’ha instal·lat un punt d’observació d’aus. La presència de l’aigua i la diversitat de la fauna i la flora han convertit aquest espai en un punt d’aturada d’aus migratòries. Aus en perill d’extinció com el Gran Duc hi arriben a fer niu. Ahir, durant la jornada inaugural durant tot el matí es va fer al parc una jornada d’anellament d’ocells i es van arribar a identificar més d’una trentena d’espècies de la prop de 200 localitzades.

El projecte de restauració del Pèlag Gran ha tingut un cost de prop de 220.000 euros que s’ha finançat a través dels Fons Europeus de Desenvolupament Regional (FEDER) que són gestionats íntegrament per la Generalitat de Catalunya.

bottom of page